Atferdskonsultasjon
Når et atferdsproblem dukker opp hos hunden vår kan det være både frustrerende, skremmende og noen ganger farlig. Det er også utfordrende å være hundeeier når atferden endres og vi ikke helt forstår hva som skjer. Vi søker gjerne etter å finne løsninger på problemet og ofte får vi mange gode og velmenende råd som kanskje ikke alltid fører frem til noen endring. Vi ønsker oss alle et problemfritt hundehold og en hund som vi kan ta med på turer, møte andre hunder og mennesker sammen med uten at vi må bære på bekymringer. Med en hund som har utagerende atferd føler vi kanskje at vi kun kan gå på tur etter at alle andre mennesker og dyr har falt til ro og vi kan være mer sikre på ikke å møte noen på vår vei. Et slik problem kan slite på relasjonen mellom hund og eier og gleden i hundeholdet forsvinner. Vi vil også at hunden skal være trygg og ha det bra og kunne leve uten frykt og angst. Mange hunder sliter med å ha gode følelser overfor utfordrende situasjoner eller dagligdagse hendelser. Hva gjør vi for å endre på dette?
Hunder er individer med sine behov akkurat som oss og av og til dukker små eller store problemer opp. Atferdsendringer kan ha mange årsaker og under en atferdskonsultasjon vil vi sammen forsøke å finne frem til hva som kan ligge i bunnen. Det kan også medføre at hundens eier må ta med sin beste venn til en grundig veterinærsjekk for å evt. utelukke fysisk sykdom eller finne en medisinsk årsak til atferdsendringen. Jeg samarbeider derfor tett med veterinærer slik at alle årsaker kan bli utredet og rett type behandling og tiltak kan settes i verk. I de tilfellene det må vurderes bruk av medikamenter som støtte under atferdsterapien er det veterinærene som har ansvar for å skrive ut disse og følge opp hunden under behandlingen sammen med atferdskonsulenten. Medisiner alene kan ikke løse et atferdsproblem, men de kan bidra til å gjøre hunden mer tilgjengelig for terapien.
Å jobbe med atferdsendringer kan ta mye tid og kreve tålmodighet og det finnes ingen quick fix løsning. Det er eieren selv som etter atferdskonsulentens kartlegging, vurderinger, og forslag om tiltak og individuelt tilpasset treningsopplegg som må jobbe med hunden. Veiledning og råd gis på veien mot målet. Tiltak og treningsopplegg vil inneholde atferdsmodifiserende tiltak og være tilpasset hundens behov, men også deg som eier og det du kan klare å gjennomføre. Det kan dreie seg om innlæring av øvelser, endring av rutiner, få kunnskap om hundens språk og bruk av spesielle metoder som kan bidra til å hjelpe hunden i forhold til å endre atferd.
Som atferdskonsulent tar jeg ansvar for å hele tiden oppdatere meg på nyeste forskning og tilegne meg relatert kunnskap, slik at du som hundeeier kan motta råd som er vitenskaplig befestet.
Som medlem av NAS (Norsk atferdsgruppe for selskapsdyr) får jeg også hele tiden tilbud om nye kurs og seminarer og kan holde meg oppdatert og dele både spørsmål og kunnskap med kolleger. NAS er en tverrfaglig gruppe som ønsker å stimulere til samarbeid på tvers av akademiske skillelinjer i studiet av atferd, relasjoner mellom folk og dyr og i atferdsendring knyttet til selskapsdyr. Faglig besitter NAS formell teoretisk og forskningsbasert kunnskap samtidig som medlemmene samlet har bred praktisk erfaring i arbeid med dyr der kompetanse om atferd og atferdsmodifisering er fellesinteressen. Det benyttes belønningsbaserte metoder under trening og øvelser og jeg jobber i tråd med NAS' etiske retningslinjer.
Jeg samarbeider bl.a med lokalt veterinærkontor: https://dyrlegenehadeland.no/samarbeidspartner/turid-hovland/
Utfordringer som ofte dukker opp og er tema for konsultasjoner kan være: angst og redsel for andre hunder eller fremmede mennesker og miljøer, lydfobi (redsel for ulike lyder, torden, fyrverkeri), separasjonsproblematikk, problemer med håndtering (hjemme eller hos hundefrisør eller dyrlege), repeterende atferd (stereotypi) som jaging av hale eller refleks/lys, slikking osv.
1) Full atferdskonsultasjon Kr. 2.500.-
Faktura betales i forkant av møte og mottak av treningsplan. Full atferdskonsultasjon gjennomføres slik:
Henvendelse via kontaktskjemaet nederst på siden med kort beskrivelse av utfordringer.
Kartleggingskjema sendes eier etter mottatt henvendelse og ønske om konsultasjon. Eier som ønsker konsultasjon må i forkant av konsultasjonen fylle ut skjemaet med mest mulig informasjon om hunden og om årsaken til ønske om konsultasjon. Det anbefales at hunden i forkant gjennomgår en veterinærsjekk relatert til problemet, slik at differensialdiagnoser kan vurderes (medisinske årsaker til atferd/atferdsendring) Dette kan vurderes ut i fra utfordringen hunden har.
Møte avtales med klient (ca 90 minutter) Online, hjemmebesøk eller på avtalt sted. (kjøregodtgjørelse tilkommer når møtet ikke gjennomføres online) Under konsultasjonen gjennomgås skjemaet og vi diskuterer årsaker til atferdsendringer og tiltak/trening som kan være aktuelt. Det er viktig at trening i etterkant er praktisk gjennomførbart for eier.
Video: om mulig ønsker jeg at det tas en video av hundens problematferd, men det er ikke ønske om at det fremprovoseres atferd som kan være farlig (eks aggresjon) for videoens skyld!
Rapport/treningsplan: I etterkant av konsultasjonen vil det bli utarbeidet en rapport og et forslag til treningsplan som eier må følge opp. Oversendes eier på epost. (kan inkludere videoeksempler og beskrivelser) Du starter treningen før vi avtaler neste time.
Oppfølgingstime (ca 60 minutter) avtales etter hvilket behov du selv føler at du har. Den kan gjennomføres online, ved avtalt møtested eller som et hjemmebesøk. (kjøregodtgjørelse tilkommer når møtet ikke gjennomføres online)
Ekstra timer ut over den som inkluderes i full atferdskonsultasjon. Online Kr. 850.- (+ kjøregodtgjørelse ved hjemmebesøk)
2) Enkel konsultasjon
Du velger selv hva du ønsker å inkludere av innhold fra listen under: (faktura betales i forkant av konsultasjon/timer)
1 times online konsultasjon etter første henvendelse Kartleggingsskjema blir sendt eier og må fylles ut og sendes inn før timen. Kr. 1000.- (inkluderer før og etterarbeid og gjennomgang av skjema) Muntlige tips og råd ut ifra skjema og samtale.
En times videre vurdering av hund, online eller hjemmebesøk Kr. 850 (+ kjøregodtgjørelse ved hjemmebesøk)
Ekstra timer: kr. 850.- (+evt kjøregodtgjørelse)
Bestilling av treningsplan med evt videoeksempler : Kr. 1000.- (faktureres i forkant)
Kjøregodtgjørelse: det beregnes kjøregodtgjørelse etter statens satser.
3) Telefonkonsultasjon 30 minutter
Samtale rundt atferd og utfordringer. Kun muntlige tips og råd. Inkluderer IKKE kartleggingsskjema. Benytt kontaktskjemaet og fyll inn mobilnummer, adresse og epostadresse. Jeg tar kontakt for å informere om ledig tid. Betaling skjer på forskudd før konsultasjon gjennomføres. Pris: kr. 425.-
FYLL INN SKJEMAET UNDER OG HUSK Å OPPGI HVILKEN TYPE KONSULTASJON DU ØNSKER!